U bent hier

Blog van Andy

Over symbolen in ventilatie

3 jaar geleden schreef ik een artikel over ventilatieplannen op Habitos. Het leek me toen de hoogste tijd dat er wat meer van te zien zou zijn.

Kanalen worden vuil...

Anderhalf jaar na de eerste foto's opnieuw eens in de kanalen kijken doet nog niet wanhopen. Een eerste resultaat is te zien op de onderstaande foto. afvoerkanaal 7 jaar in gebruik

Onderhoud is meer dan kanalen alleen

Regelmatig zie ik online mensen een verzuchting maken dat een ventilatiesysteem ook onderhouden moet worden. Onderhoud van ventilatiesystemen is niet verplicht (nu toch nog niet). Het is alleen heel erg aan te raden. Als het niet omwille van je eigen gezondheid is (bijvoorbeeld het tijdig vervangen van filters in een D-systeem), dan is het om de levensduur van de installatie te verlengen.

Geluidsbeperkende installatiemethoden voor ventilatiecircuits

Regelmatig lees ik de vakpers wanneer het gaat over ventilatie. In het vakblad Sanilec (geen dank voor de reclame) stond in de editie van juni 2011 een, op het eerste zicht, interessant artikel over geluidsbeperking in ventilatiesystemen. "Op het eerste zicht" is hier wel op zijn plaats. Naast enkele foto's die een compleet verkeerd beeld geven over geluidsbeperking, zitten er ook een paar serieuze missers in het artikel zelf.

En zo vinden we weer een gaatje in de wetgeving

Afentoe vinden we een heel erg specifiek "gat" in de wetgeving van ventilatie. Deze keer gaat het over de relatie tussen de Belgisch Europese norm NBN EN 13779 en bijlage 6 van de EPB-richtlijn.

Volgens de EPB-richtlijn moet tabel 11 van de norm 13779 gevolgd worden voor het vastleggen van het debiet voor een niet-residentiële ruimte. Er wordt daarbij een minimale luchtkwaliteit IDA3 geëist door de EPB-richtlijn. In praktijk neemt men dan steeds 22m³/h per persoon en gaat dan de vergelijking met de tabel van de EPB-richtlijn maken (tabel 1 in bijlage 6).

Als je veel over onderhoud van ventilatie vertelt

Moet je afentoe ook eens wat foto's delen. Het toevoerkanaal van mijn ventilatiesysteem begint al wat stofophoping te vertonen en bij het bouwen destijds (mijn eerste systeem) is er blijkbaar ook wat vuil in het kanaal terecht gekomen. Op de originele foto kan je dit zien liggen op de voorgrond.

Voor het extractiekanaal zie je ook zonder de originele foto dat er best wel wat stof in het kanaal zit. Stilaan eens kijken naar een firma die mij de boel kan zuiver maken.

De kop is eraf

Het academiejaar is weer gestart. En dat ik het geweten heb deze keer. Zelden zo veel interessante dingen op korte tijd: de passiefhuisbeurs, het energiebesparingsforum... Afentoe geven we ook nog eens wat les. Arme studentjes.

Een tijdlang verscheen hier geen enkele nieuwe post en nu zijn er een hele hoop in een keer bijgekomen. Er zat een foutje in de configuratie en daardoor zat ik alleen voor mezelf te schrijven. Het technisch probleem is opgelost.

Even buiten strijd

Door een klein ongeval heb ik een paar weken geleden mijn rechterschouder gebroken. Na een aantal rusteloze nachten begint het stilaan te beteren. De activiteiten zullen de komende weken nog op een lager tempo verlopen.

Hoog tijd om eens iets over ventilatie en snelheid te schrijven

Ik lees de laatste tijd regelmatig de forums op http://www.bouwinfo.be en http://www.bondbeterleefmilieu.be/klimaatnet/energieforum/. Ik zie dat hier heel veel vragen gesteld worden die de mensen me ook vaak vragen. Ik zal hier nu ook nog maar eens iets schrijven over de snelheid van luchtdebieten in ventilatiekanalen.

Bijna een jaar niet meer aan het bloggen

En daar is een heel eenvoudige verklaring voor. Ik heb de hoofdactiviteit van mijn bedrijfje omgegooid van een vooral op ICT-gerichte firma naar een bedrijf dat actief is in de bouwsector. En daar had ik wat werk aan.

Pagina's

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer