U bent hier

Een detail - een discussie

In de ventilatiewereld leeft er wat. Iedereen heeft intussen wel gezien dat woningventilatie een verplichting is voor nieuwbouw. Jonge gezinnen ondervinden nog maar eens een extra kost aan de bouw van een woning. Geloof me: het is niet altijd even gemakkelijk om te zeggen dat een ventilatiesysteem ongeveer 5000 euro zal gaan kosten. Soms is dat bedrag nog hoger.

En dan moet je vaststellen dat het in Nederland veel goedkoper kan. En hoe komt dit dan? Voor zo ver ik kan zien zijn er 3 redenen voor:

  • In Nederland is de gemiddelde woning kleiner dan in Vlaanderen. Als je dus een ventilatiedebiet bepaalt op basis van een vloeroppervlak, zal je een grotere, dus duurdere, ventilatie-installatie nodig hebben.
  • In Nederland zijn de ventilatietoestellen goedkoper. De prijs van een toestel is voor de particuliere klant tussen 20 en 40% goedkoper.
  • In Nederland heeft men geen probleem met de Belgische norm NBN D50-001.

Dit laatste verdient een beetje extra uitleg.

In de Belgische norm NBN D50-001 staan een paar details die goedkoper werken in Vlaanderen tegenwerken. Ik heb het al vaak aan de hand gehad dat bij het berekenen van het debiet als resultaat een debiet bekomen wordt dat ver boven de Nederlandse gemiddelden ligt. Een debiet van 450 m³/h of meer is geen uitzondering voor een vrijstaande woning in Vlaanderen.

Nu is 450 m³/h een vervelende waarde, want de betaalbare toestellen die geproduceerd worden (vooral door Nederlandse bedrijven dan ook nog) hebben doorgaans slechts een capaciteit van 300 of 400 m³/h. Nu staat de Belgische (NBN D50-001) norm toe dat men recuperatie toepast voor een systeem D. Bij de 2de opmerking onder punt 4.3.1.1. (pagina 7) staat immers vermeld dat "een deel der afgezogen lucht" gerecycleerd mag worden. De te recycleren lucht moet afkomstig zijn uit de slaapkamers, studeerkamers, speelkamers, gangen, trapzalen en halls van dezelfde woning.

En hier wringt nu net het schoentje. In de opleiding van EPB wordt in module23.pdf iets vermeld over recyclagelucht in een systeem D. In deze module wordt vanaf pagina 37 uitgelegd hoe een lager debiet toch kan. Dit gaat dus over de 2de opmerking onder punt 4.3.1.1. van de norm. Ik volg perfect tot aan de laatste pagina van module23.pdf waar opeens blijkt dat voor de luchtcirculatie een extra ventilator nodig zou zijn. 

En hoe zou nu een wijziging in de standenschakeling van de meeste ventilatoren aan deze extra ventilator gekoppeld moeten worden? En welk type ventilator zou hiervoor gebruikt moeten worden? Wat zal er gebeuren wanneer men geen rekening houdt met de wijzigingen in werking door de meerstandenschakelaar van de hoofdventilator?

En waarom staat dit alleen op de laatste pagina van module23, en nergens anders?

Samengevat: ik heb er wat moeite mee. Door recyclagelucht toe te passen in een systeem D kan in een gemiddelde Vlaamse woning gemakkelijk een debiet van minder dan 400 m³/h gereliseerd worden. Meer nog, vaak zal door deze methode ook 300m³/h haalbaar worden. En geloof me, de mensen die moeten betalen vinden dat belangrijk!

Ik weet het: de EPB-software laat dit niet helemaal toe... No comment.

Nu ik toch bezig ben: het foutje op pagina 14 van module22.pdf van de EPB al gezien? Tip: open keuken. Het hangt ervan af hoe je het leest. Ik zie geen maximum vermeld voor een open keuken. Of is het maximum ook tegelijk het minimum? Wat doe ik dan als het oppervlak van de open keuken groter is dan 21 m²?

En zeker interessant als je al het voorgaande gelezen hebt: pagina 14 van module22.pdf. Nu pak je ook die 21m² van de open keuken erbij en je begrijpt wat ik bedoel met een detail - een discussie.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer