U bent hier

Geluidsbeperkende installatiemethoden voor ventilatiecircuits

Regelmatig lees ik de vakpers wanneer het gaat over ventilatie. In het vakblad Sanilec (geen dank voor de reclame) stond in de editie van juni 2011 een, op het eerste zicht, interessant artikel over geluidsbeperking in ventilatiesystemen. "Op het eerste zicht" is hier wel op zijn plaats. Naast enkele foto's die een compleet verkeerd beeld geven over geluidsbeperking, zitten er ook een paar serieuze missers in het artikel zelf.

De auteur, welke ik overigens niet ken, start met het opsommen van de oorzaken van geluidsoverlast veroorzaakt door een ventilatiesysteem. Ik verwacht daar dus te lezen dat de ventilator een van de grootste oorzaken is, maar dat wordt daar nog niet vermeld. Wel is volgens de auteur de aanwezigheid van een doorboring in een wand (om er een rooster in te voorzien) een belangrijke oorzaak van geluidsoverlast. Om te beginnen moet dat rooster er staan opdat er een ventilatie mogelijk is en de luchtdichtheid van een rooster (hoe is een rooster luchtdicht, is het dan nog wel een rooster?) heeft niets te maken met het geluid van een rooster. De vorm, het type van het rooster, de plaats in de omgeving of in de kamer, de luchtsnelheid, ... hebben allemaal wel impact op dat geluid.

De auteur geeft verder aan dat hij geen kaas gegeten heeft van overspraak. Een bekend begrip dat aangeeft dat geluid van de ene naar de andere kamer kan gaan. "De luchtgeluidisolatie van de wanden van ventilatiekanalen is vrij gering: ze transporteren dus gemakkelijk lawaai van het ene vertrek naar het andere. Om dit tegen te gaan, is het interessant om, indien dit mogelijk is, de kanalen in gemetselde kokers onder te brengen." De oplossing die voorgesteld wordt, heeft geen impact op de transfer van geluid van de ene ruimte naar de andere. Hoe de auteur hieraan geraakt is mij ook compleet onduidelijk.

Bij het verder lezen vallen ook de foto's bij het artikel op. Naar goede traditie - ik gebruik met opzet niet "goede gewoonte" - worden flexibele geluidsdempers aangehaald. Ik heb geen bezwaar tegen deze dingen in installaties die door andere mensen geplaatst worden, maar bij mij komen ze er niet in. Gewoonweg veel te veel werk aan om het correct te plaatsen. En laat nu de foto in het artikel toevallig een foto zijn van een opgekrulde flexibele geluidsdemper. Hoe fout kan je zijn? Een tijdschrift dat gelezen wordt door installateurs zou tenminste een foto van een strak gespannen flexibele geluidsdemper kunnen tonen.

Vervolgens lees ik in het artikel het volgende: "ronde kanalen zorgen voor minder lawaaihinder in het gebouw". De oorzaak zou zijn dat deze kanalen stijver zijn dan rechthoekige kanalen en dat er minder turbulentie optreed in ronde kanalen ten opzichte van rechthoekige kanalen. Nu wil ik dit allemaal prima geloven, maar ronde kanalen gebruik ik niet zo zeer omwille van een beperkter geluid, maar vooral omwille van de lagere drukval, hetgeen positief is voor de energiefactuur van de installatie. De auteur vergeet hier even te vermelden dat door de lagere drukval er minder vermogen van de ventilator geleverd moet worden, waardoor deze minder kabaal maakt.

Maar laten we vooral niet vergeten dat er een omgekeerd verband bestaat tussen geluidsdemping en druk. Hoe hoger de tegendruk, hoe meer geluidsdemping. Dit wilt zeggen dat een rechthoekig kanaal met meer tegendruk, zelf wel meer dempend effect heeft dan een rond kanaal.

Hoewel ik mij nog stoor aan verschillende andere stukken van het artikel, ga ik me voor de rest beperken tot opmerkingen over 2 andere foto's bij het artikel. De eerste is een foto van een bocht. Er wordt aangegeven bij de foto dat de rubber geluiddempend zou zijn. Gewoonlijk zie ik dergelijke nonsens enkel tijdens carnaval! Geef mij een grafiek waar dat dat in staat! Dat men het onderscheid tussen een ophangbeugel en een koppelstuk niet kent... nemen we er dan maar even bij.

Het laatste stukje dat me gigantisch stoort is dat men het artikel afsluit met een stukje uitleg dat een debietregelaar gaat gebruiken als geluidsdemper. Elke debietregelaar heeft impact op het geluid! Er wordt immers een verlaging van het debiet en een verhoging van de druk mee gerealiseerd. En het is die drukverhoging die een demping oplevert! Je zou dus net zo goed 3 bochten na elkaar kunnen zetten om hetzelfde geluiddempend effect te kunnen behalen. Een geluiddempende debietregelaar is in de eerste plaats een debietregelaar en geen geluiddemper. Stel dus alsjeblieft ook niet voor aan de professionelen die dit boekje lezen om zo verschillende van deze debietregelaars na elkaar te zetten. Had eerst een beetje nagedacht over het ontwerp van de installatie!

Dus beste lezer: gebruik starre geluidsdempers en ophangbeugels met rubber als methoden om het geluid te beperken in woningventilatiesystemen. En als je dan een geluiddempende debietregelaar nodig hebt om het debiet te regelen: wees blij met het extra akoestisch comfort dat je bekomt.

3 regels nodig om het de juiste adviezen te geven over het thema van het artikel. Ik vermoed dat men per pagina betaald... ;-)

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer