U bent hier

Onderhoud is meer dan kanalen alleen

Regelmatig zie ik online mensen een verzuchting maken dat een ventilatiesysteem ook onderhouden moet worden. Onderhoud van ventilatiesystemen is niet verplicht (nu toch nog niet). Het is alleen heel erg aan te raden. Als het niet omwille van je eigen gezondheid is (bijvoorbeeld het tijdig vervangen van filters in een D-systeem), dan is het om de levensduur van de installatie te verlengen.

Ja, een C-systeem moet dus ook onderhouden worden. En als daar bij dat C-systeem toevallig een "+"-teken staat, of men heeft een mooie naam gegeven zoals Demand Flow of Ducotronic, kan je het best ook correct onderhoud doen op deze toestellen. Ik ben geneigd te zeggen dat je dat bij deze vraaggestuurde ventilatiesystemen sneller zou moeten doen omdat ze een stukje duurder zijn dan de gewone C-systemen.

vervuiling afvoerventilator na 2 jaren

De oorzaak van alle (onderhouds-)leed is dat een ventilatiesysteem met lucht werkt (amai, nu vertelt Andy eens iets nieuws...) en dat in deze lucht meestal wel ongewenst stof zit. Een deel van de noodzaak voor ventilatie is nu net het stof in de woning.

Een tijdje geleden zette ik een paar foto's online van ventilatiekanalen die een 5-tal jaren in gebruik zijn in mijn eigen woning. Hoog tijd om ook eens een foto online te zetten van de vervuiling van een toevoerventilator en de vervuiling in een afvoerventilator. De vervuiling na 2 jaren gebruik is aanzienlijk. Na helemaal zuiver maken (en dat is bij dit type ventilator echt wel een gepruts) terug in het toestel en een jaar later eens opnieuw kijken wat de vervuiling op de afvoerventilator geworden is.

Als iemand je vraagt waarom onderhoud van een ventilatiesysteem nodig is: toon dan deze pagina.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer