U bent hier

Je kan er alleen maar begrip voor hebben

Je bent vertrouwd met de computer, Word, Excel, maar ook nog een hele reeks andere programma's doen gewoonlijk wat jij wilt. Je ziet voordelen om een hele hoop dingen digitaal te doen.

Je kan sneller typen dan je kan schrijven en het is dan ook nog eens leesbaar. Je zal een interessant artikel inscannen in plaats van een kopie te maken. De omvang van de bestanden waarmee je werkt groeit elk jaar perfect volgens de wet van Moore.

Men weet van jou dat je op je laptop complete boeken hebt staan en men weet ook dat je in enkele seconden de informatie kan terugvinden. En dat alles zonder ook maar één zoekopdracht te gebruiken. Als je zoekopdrachten gebruikt kan je vaak betere informatie te voorschijn halen in kortere tijd.

Maar dan gebeurt het. Je werkt samen met een aantal collega's en je ziet er voordelen in om in team op een vergelijkbare manier te werken. Scan een document in plaats van er een kopie van te maken. Zet informatie bij elkaar op een intranet en zorg dat deze informatie eenvoudig toegankelijk is voor iedereen. Geen slecht idee als je samen mag werken met gedreven en slimme mensen.

Dat is het plan. Dat is de bedoeling, maar je krijgt al snel last van een soort digitale kloof. Geen digitale kloof zoals gewoonlijk tussen arm en rijk of tussen met kennis en zonder kennis. Eerder: 'ik heb de tijd niet om dat allemaal te leren' of 'het is meer werk om dat zo te doen'.

En daar gaat het dan mis. Het is niet meer, maar minder. Het is efficiënter. Het is sneller. Het is anders. Ik heb het al tientallen keren meegemaakt op verschillende niveaus. Het komt telkens eigenlijk op hetzelfde neer: 'het interesseert me niet zoals jij je ervoor interesseert'. Dat men niet efficiënter wilt werken zal ik nooit begrijpen. Dat men zich niet interesseert in de digitale wereld is misschien best zo. Je kan er alleen maar begrip voor hebben.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer